Er det ikke kun ældre mennesker, der har gavn af en stav?
Vandrestave, løbestave, trailstave og hikingstave – hvad gør de egentlig godt for? Hvad er effekten af dem, og hvornår kan du med fordel bruge dem?
Du har formentlig allerede spottet det flere gange, vandrere der kommer spadserende med vandrestave. Det er nu også begyndt at dukke op blandt løbere. Du ser det især til ultraløb, hvor der løbes mange timer om dagen.
Hvilket formål tjener løbestavene
Når du bruger løbestave, aktiverer du din overkrop, det uanset om du er på vej op eller ned eller for den sags skyld bevæger dig lige frem (vandret). Stavene giver et kraftigere afsæt og hjælper på din fremdrift, og det aflaster dine ben især knæene ved nedløb. Fysioterapeuterne taler om en reduktion på 20-30 % i reduceret belastning. Hvad end procentsatsen hedder, så er det en væsentlig reduktion i belastningen. Du undgår ikke belastningen, men du reducerer risiko for overbelastning. Det kraftigere afsæt mærker du særligt, når du bevæger dig opad.
Ved nedløb giver stavene en bedre balance, dels fordi 4 punkter i stedet for 2 punkter er i kontakt med underlaget, men også fordi du bruger selve stavene som balancestænger.
Du opnår endvidere en rankere holdning ved at benytte stavene, og du synker ikke sammen i overkroppen. Du styrker dine core muskler, fordi overkroppen er aktiv og i bevægelse, på en anden måde end ved konventionelt løb uden stave.
Hvornår skal de bruges
Vandrestavene vejer typisk mellem 170-250 gram. Du skal derfor kun have dem med, når de kan gøre en forskel – hvis du walker eller powerwalker. Jeg vil sige, at det er HVER gang en fordel med stave, du opnår noget moment i overkroppen, og du opnår et afsæt fra overkroppen, som du ellers vil have svært ved at opnå.
Når du løber med stave
Når du løber, er gevinsten ved at løbe horisontalt (vandret uden væsentlig stigning) næppe den store. Nogle vil mene, at det ligefrem er en ulempe, men derfor er det også vigtigt, at have stave som kan foldes sammen, som vejer mindst muligt, og dermed bare pakkes hurtigt væk.
Så snart du er i kuperet terræn, og over en dag skal tilbagelægge mere end 500 højdemeter, så mener jeg, at stavene har deres berettigelse. Særligt ved opstigninger mærkes energioverførsel fra overkroppen og ikke kun fra benene. Og når det går den anden vej, så opnår du et mere sikkert nedløb, og her kan tilføjes hurtigere nedløb ved en bedre balance.
Myte eller fakta
Som arrangør af Løberejser, så oplever jeg mange situationer, hvor der skal løbes i bjergene. Jeg var selv i lang tid modstander af at bruge stave med argumenter som, jeg tror ikke på effekten, det er kun når det går stejlt op, at de har en fordel, de er i vejen ved nedløb, og så vejer de, og jeg får trætte arme – Ingen af disse argumenter holder vand.
I dag er min holdning den, at stavene skal med, når jeg er der i mere end 3 timer – dette også ud fra, at på en lang dag, hvor der forekommer passager, hvor du går, og du dermed ikke har en svævefase, som du har i løb, så er stavene en indiskutabel fordel. Dermed siger jeg også, at for den aktive vandrer / hiker så er stave altid en fordel.
Når du kigger efter løbestave skal du kigge efter
- Stavenes vægt
- Håndtag og straps eller stropper
- Hvor hurtigt kan de foldes sammen, hvor lidt fylder de
- Hvilken form for spids er der på dem
Fizan Trail Essential. Vægt 168 gram. Ifølge producenten en af verdens letteste trailstave eller vandrestave.
Du kan godt mærke forskel på de lange dage, om du har en let eller meget let stav – Det betyder ikke så meget med de ekstra gram, når den ligger i rygsækken, men når de er i brug, og går som penduler, så kan det mærkes i arme og skuldre – Hold øje med vægten, når du anskaffer stave.
Løberejser har let lille lager liggende af disse stave som sælges til kr. 800 (vejl. pris kr 1100).
Sådan lærer du det
Det tager vi i en anden artikel
Et par destinationer, hvor du kan have god glæde af løbestave / trailstave