Det skal du kigge efter når du søger en løberygsæk
– bedre muligheder og bedre komfort på samme tid.
Der findes ikke en facilliste på valg af bedste løberygsæk. Den bedste løberygsæk er summen af en række individuelle faktorer.
Først og fremmest skal du tage stilling til, hvad løberygsækken skal anvendes til. Har du brug for en commuter løberygsæk – altså en løberygsæk – som du skal anvende når du f.eks løber til og fra arbejde, så skal du have en løberygsæk med en størrelse på 10-20 liter.
Hvis ikke du skal have nogle hårde ting med i rygsækken (f.eks. sko), så kan en 10 liters rumme særdeles meget. Men sker det lejlighedsvis, at der skal være lidt mere i, er det nok 15-20 liter du skal gå efter. En større rygsæk har den fordel, at den kan gøres mindre, hvorimod en mindre rygsæk ikke kan gøres større.
Skal du på tour, skal du måske have en rygsæk på 20-30 liter, men så begynder vi også at forlade løbet. Eller skal du have en løberygsæk, fordi du skal bære en væske(blære), så er det en type rygsæk du nok skal bruge nærmest en tætsiddende vest med lommer og en volumen på 2-4 liter kan gøre det.
Eventyrløb med løberygsæk
På de ture som vi arrangerer hos Løberejser, ser vi at de fleste løber med løberygsække med en volumen på 12-20 liter. På vores tur rundt om Mont Blanc 20 Liter det mest udbredte. Her skal vi over 5 dage være forberedt på at kunne møde lidt af hvert på vores dagsture. Det stiller særlige krav til det udstyr du vælger til turen og ikke mindst, hvordan du pakker dette.
Når førnævnte er sagt så kan det jo meget vel være, at du skal bruge mere end en løberygsæk afhængig af, hvilken situation den skal anvendes i. Den løberygsæk jeg anvender på den lange tur er ikke den samme som, når jeg løber til og fra arbejde. De fleste rygsække er i dag lavet i slidstærkt materiale således, at de holder i årevis ved almindeligt brug. Men regn ikke med en ”one fits all løsning”.
Rygsækken der dasker op og ned fra side til side
Du kender formentlig den situation, Hvor du ser en person komme løbende med en rygsæk, som dingler fra side til side eller hopper op eller ned. I bedste fald bemærker vedkommende det ikke, men sandsynligvis opleves en ringere komfort. Det kan give slidmærker, og du vil næppe løbe særlig langt. Det kan også være at vedkommende blot er ude og tjekke, hvorfor det netop er en god ide at anskaffe en løberygsæk J Men du har formentlig oplevet dette med en meget bevægelig rygsæk på en løber.
Som udgangspunkt skal en løberygsæk sidde helt fast på din ryg omkring dine skuldre men en minimal bevægelse. Der må dog gerne være en smule bevægelse vertikalt og horisontalt, som absorbering for dine bevægelser. Men du skal helst ikke kunne mærke løberygsækken.
Køb din løberygsæk, hvor du kan prøve den
Når du vælger løberygsæk bør du købe den et sted, hvor du har mulighed for at prøve den forinden, og helst skal der også være mulighed for at sammenligne et par stykker. Du skal simpelt hen tage løberygsækken på ryggen, spørge om du må komme lidt ting i den og så justere den i forhold til din kropbygning holdning osv. Det bør være så naturtro som overhovedet muligt. Hvis du prøver en tom rygsæk vil de fleste rygsække føles lette og tætsiddende. Det er i belastningssituationen, at de gode adskiller sig fra de mindre gode.
Det følgende bør du kigge efter
Du bør vælge en løberygsæk med en tætsiddende pasform, den skal sidde tæt på ryggen nærmest forme sig langs rygsøjlen. Helst skal der være noget ventilerende materiale i rygstykket, så det giver mulighed for noget afkøling. (det kan ikke undgås, at du bliver varm på de områder, hvor du bærer rygsækken).
Der bør som minimum være tre bærepunkter eller støttepunkter på rygsækken. To bæreseler på fronten (lodrette), bæreremme over hofterne (vandrette) og ligeledes noget hen over brystet (vandret). Nogle løberygsække er formet nærmest som en vest du tager på – eller som en jakke uden ærmer.
Med remme og bæreseler gælder, at desto bredere disse er, desto bedre bærer de og giver øget stabilitet. Vægten fordeles over et bredere område derfor. Noget du vil værdsætte, hvis du har over 4-5 kg i rygsækken.
Som at løbe med en pose på ryggen – den kan også blive for let
Løberygsækken bør også have en lav vægt. Du skal selv bære på det hele, men den må ikke være så let så der ikke er noget hold i den – den må ikke føles som en pose med remme på ryggen.
Toplukning eller sidelukning – et spørgsmål om vane
Igen facitliste her. Skal rygsækken have en lukning via toppen – altså hvor vi lægger alting ned fra toppen eller skal det være med en sideåbning. Det sidste bliver mere og mere udbredt. Begge dele fungerer fint, så det er næppe her, du går galt i byen. Generelt giver modeller med toplukning en lidt mere stabil løberygsæk. Når du pakker bygger du op fra bunden. Fordelen ved en løberygsæk med sideåbning er, at den kan være nemmere at pakke, du kan bedre arrangere tingene omkring ryggen, og det er nemmere at komme til tingene, når du skal bruge noget. Du kan nemt få adgang til al dit indhold i rygsækken uden at skulle flytte på noget. Det kan være lidt sværere at pakke løberygsække med sideåbning, hvor du ofte skal tage løberygsækken helt af.
Med eller uden væskeblære
Igen en smagssag nogen foretrækker, at indtage sin væske via flasker – softbottles er feks blevet meget udbredt, andre foretrækker at have væsken i rygsækken. Begge dele fungerer. Hvis du har din væske i løberygsækken op af ryggen, så er dette med til at give en god og blød pasform fordi væskeblæren med som uden indhold former sig omkring dine rygstykker. Omvendt så tager den også lidt af volumenen i rygsækken. Hvis ikke du skal medbringe meget mere end væske på din tur, vil en lille løberygsæk med væskeblære nok være at anbefale. Så har du væsken placeret omkring overkroppens tyngdepunkt, du har frie hænder og der er ikke noget omkring dine hofter, der kan genere dine bevægelser.
Væskeblære er noget der kan købes separat, og de fleste løberygsække vil være forberedt til en væskeblære. Det her med væskeblære er lige noget de fleste skal vende sig til, men herefter er det meget komfortabelt.
Hvad koster en god Løberygsæk
Du kan få udemærkede rygsække begyndende ved kr 400, men de følger ekstra finesser og justerings muligheder med, når du bevæger dig op i pris, og er løberygsækken med dens komfort vigtig for dig, skal du nok arbejde med løsninger som har en vejl. pris på kr. 800-1300. Mindre kan gøre det, men du kan både mærke og se forskel, når du bevæger dig lidt op i pris hierakiet.
Prøv det og gør dine egne erfaringer. Det er et område, hvor der er sket meget de seneste par år, hvis du prøver at hive en ældre løberygsæk frem, kan du selv se forskellen. I dag er en løberygsæk efterhånden ”et must have”…. Fordi det giver bedre muligheder og bedre komfort på samme tid.
Tjek boks – Det skal du tjekke
- Er rygsækken tilstrækkelig stor til dit behov
- Kan den snøres ind, når du ikke bruger hele volumen.
- Rygsækken skal kunne komprimeres, så du undgår pakkeluft
- Rygsækken skal være justerbar, og du skal kunne komme til alle remme uden at behøve at tage rygsækken af
- Lommer i fronten er gode at have til småting. Det gælder om at have frie hænder
- Ikke for meget vægt men det skal heller ikke fæles som en pose
- Top lukning eller sidelukning – begge dele fungerer
- Det gør ikke noget hvis løberygsækken er forsynet med reflekser