(Det vidste du ikke om brug af løbestave)

7 gode grunde til at løbe med stave

Har du nogensinde set en skiløber løbe styrtløb eller slalom uden stave – de har næppe stave, fordi de er bange for at vælte – de har stave, fordi det giver en bedre balance, og det giver en bedre fremdrift – styrtløberen kan noget ekstra med stavene.

 

Jeg oplever en vis tilbageholdenhed ved brug af løbestave blandt løbere, det kan undre lidt. Dette set i lyset af, at vi løbere på så mange andre parametre forsøger at optimere vores løb, og her er der tale om en væsentlig mulig forbedring.

7 grunde til at du skal bruge stave, når du løber i kupperet terræn – jo mere kupperet desto større effekt

  1. Du får en bedre balance. Teknisk set har du med dine fødder to kontaktpunkter med underlaget. Med stave har du det dobbelte – du kan dermed bedre rette op hvis du evt skulle snuble eller miste balancen.
  2. Du får trænet overkroppen, arme, ryg og skuldre aktiveres mere med brug af stave.
  3. Du risikerer at få sex packs (udtales six packs).
  4. Du får en mere opretstående og rank holdning, når du løber med stave, det hjælper på din vejrtrækning, og du er klar til næste bakke.
  5. Du skåner knæ og led – især dit nedslag bliver mindre hårdt. Dermed belaster du også dine knæ og led mindre, og der er længere tid til din næste belastningsskade. Og måske kommer den slet ikke.
  6. Der opnås en bedre energioverførsel, når du også bruger overkroppen – Du opnår kraft og energi i din fremdrift.
  7. Bedre løbeteknik generelt– dit tyngdepunkt forrykkes, og du er mere aktiv i overkroppen.

 

og så et X-tra argument

Trænings Effekten ved at løbe med stave er højere end ved alm træning – fordi du får overkroppen aktiveret. Du kan mærke det på din puls, som bare pisker op

 

Jeg har løbet i mange år, jeg har løbet i særdeles bjergrige områder, og jeg har løbet både med og uden stave, og jeg er ikke i tvivl. Du løber hurtigere både op og ned ved brug af stave, og derimellem kan du faktisk også bruge dine stave.

Løbestave giver dig ikke alene et bedre og mere sikkert løb, det optimerer din løbestil – du bruger mindre energi på at løbe den samme længde og de samme højdemeter.

Stavene hjælper dig, når du er træt, de gør dig bedre, når du er stærk, og de hjælper dig til at undgå at falde, når det går hurtigt og stejlt ned – du kan arbejde med dit tyngdefelt på en anden måde præcis som en skiløber. Tænk lige på det med stavene næste gang du ser en styrløber køre med 130 km ned af pisten – tror du han har lyst til at smide stavene?

 

Læs mere om løbestave her