Løberejser har netop været en tur rundt om Mont Blanc – en løbetur på 185 km og 10.000 højdemeter

En tur der blev nøjagtig så hård som ventet, men også både smuk og betagende. Det blev Tour de Mint Blanc fra sin smukkeste side.

 

Løberejser sender hvert år op til 12 personer rundt om Mt. Blanc, hvor der løbes fra Chamonix.  Ruten er en kombination af UTMB ruten, som er det årlige Ultraløb, som hvert år tiltrækker tusindvis af ultraløbere og den klassiske vandrerute TMB (Tour Mont Blanc). Der var i månederne og ugerne op til blevet krydset fingre for gennemførelse af turen, COVID-19 smittetal lurede hele tiden i baggrunden. Ville det være sikkert, kunne vi gennemføre, ville det evt få nogen betydning.

Turen kunne heldigvis gennemføres, men havde vi haft afrejsetidspunkt blot en uge senere, ville vi ikke have kunnet gennemføre.

 

Søndag den 23. august

11 personer stillede forventningsfulde til start søndag den 23. august i Chamonix. Og alle kom med retur til Chamonix om fredagen 5 dage senere, men 4 af de 11 måtte på sidste dagen ty til alternative løsninger. Skader og almindelig træthed tvang enkelte deltagere til at søge alternative løsninger.

Det understreger med al tydelighed hvor hård denne tur på mere end 180 km kan være. Selv med det stærkeste ønske om at gennemføre, kan deltagerne blive bragt i en situation, hvor det bare ikke er muligt eller, at guiden ikke finder det forsvarligt, at enkelt deltagere fortsætter – heldigvis er det nemt at finde alternativ løsning. Beslutningen kan være svær at træffe, men den er nem at gennemføre. Heri ligger der trods alt en tryghed.

Sygdom som ikke har med COVID-19 at gøre

Afbud lurede hele tiden i baggrunden som følge af COVID-19. Holdet havde et enkelt mandefald i ugen op til, det havde dog ikke noget med COVID-19 at gøre, men var foranlediget af anden sygdom, noget man næsten kan glemme i denne tid.

 

Dag 1 – Turen rundt om Mont Blanc har sin start og sin slut i Chamonix

Det er altid forbundet med spænding at stå ved torvet i Chamonix, forventningsfuld og med fyldte drikkedunke. Første dag er en af de stille dage på papiret med bare 23 km og ca 1100 højdemeter. De første 8-10 km er rent parade løb først ud gennem byen, hvor folk kigger anerkendende og undrende.

Du kan aldrig vide dig helt sikker på ruten, et kraftigt regnskyld, eller en lavine fra vinteren kan have gjort at ruten er blevet omlagt. I den mere stille ende kan det opleves at en eng på bjergsiden, hvor du plejer at kunne passere, viser sig at være inddraget til fårehold, og ruten påkalder sig andre løsninger – Det oplevedes på førstedagen, hvor en vred fårehund holdt os på den rigtige side af hegnet. Så bliver ruten omlagt, der tages bestil af retning, dal og by. Det giver ekstra kilometer og gør det hele lidt mere udfordrende.

Forventningsfulde deltagere inden afgang fra Chamonix. Det er nu at forberedelsen skal stå sin prøve.

Dag 2 blev en tur ud af byen St. Gervais – 9 timer venter

En smuk dag med en lang stigning, hvor der løbes og hikes op mod Col De Bornhomme. Det foregår som en kombination af løb, hiking og vandring. Det er en stigning som bides over af et par pauser, hvor kaffe, cola og hvidt brød indtages. Dag 2 er speciel derved at den rummer så lang en opstigning, som bare ser ud til at fortsætte. Den lange opstigning byder på en række smukke udsigtspunkter, som kalder på det ene foto efter det andet. Heldigvis for det smukke sceneri dæmper træthed, ømhed og høj puls.

Opløb afløses af nedløb ,og holdet løber i bunden af dalen Les Chapieux – et nedløb så langt så langt, men pludselig står du i dalen, og endnu en dag er tilbagelagt, endnu en etape af turen er besejret. Hver dag bliver fejret og markeret.

Når der løbes Tour Mont Blanc, tager du en dag af gangen. Morgendagen kan vente til i morgen – det handler en dag af gangen. En dag af gangen men dens udfordringer, oplevelser og hårdhed. Du kan kun rumme en dag, så du tager det som det kommer.

Les Chapieux som er endestationen på 2. etape er en lille by, som består af 3-5 huse. Byen er helt uden dækning af internet og telefon – meget usædvanligt.

Dag 2 rummer en lang opstigning med en række smukke udsigtspunkter, hvor der også er tid til at dvæle ved detaljerne.

 

Dag 3 Fra Frankrig til Italien – Den Italienske grænse skal bestiges

En del af det særegne ved Tour de Mont Blanc er, at vi løber igennem 3 lande. Vi starter i Frankrig, og på dag 3 løber vi ind i Italien. Vejen til Italien foregår over et stort bjergpas. En bjergkam som du kan se allerede tidligt på dagen, men en bjergkam der ser ud til at flytte sig, den forbliver ude i det fjerne.

Det er ofte et stræk, hvor løberne møder andre vandre/hike grupper, og her udveksles erfaringer og der spørges respektfuldt til, hvad der ligger fremme foran.

Toppen af og dermed grænsen markeres med en pyramide, og ellers mærker du ikke meget til, at her passeres en grænse. Vi løber ned mod dalen et bølgende nedløb, der ikke kalder på den sværeste teknik, og et løb, hvor løberne en sjælden gang kan slappe af og kigge op. Løbet igennem dalen og de blågrønne søer, er som taget ud af et postkort. Nedløb afløses af opløb, og inden vi kan løbe ind i Courmayeur, skal vi over endnu et bjerg. En tur som går op, op, og op – du tror hele tiden at toppen venter bag næste sving – det gør den sjældent, og du må bare indstille dig på endnu mere stigning. Men toppen er længe ventet, når den kommer.

 

Du tror hele tiden at toppen venter bag næste sving, men det gør den sjældent, og hurtigt indstiller du dig på endnu en stigning.

 

På vej mod Cormayeur gøres holdt ved et større spise, kaffe og provianteringssted, og pludselig er det Italiensk kaffe, der serveres. Med fyldte væskeflasker går de sidste 7 km ned mod Courmayeur, vi indkvarteres på et hyggeligt familiehotel, som kan være svært at finde, men hvor værten på vanlig vis byder os velkommen, og forbereder Italienske egnsretter – nok det bedste spisested på dette års tur.

Når man har været afsted et par gange finder man turens perler, dem gemmer vi husker og hiver oplevelsen frem igen til næste år.

Hvor end du vender dig møder der dig en smuk udsigt.

 

Dag 4 er dagen hvor der er fri udsigt til Mont Blanc – Fra Italien til Schweiz

 Der er langt til toppen, men dette er dagen hvor den tålmodige belønnes. Vejret kan altid spille et puds. Men alligevel står løberne med den smukkeste udsigt mod Mt. Blanc ca 2 timer efter overnatningsstedet er forladt. Fra den smukke udsigt løbes, der mod næste punkt, som sker med udsigt til en smuk dal, hvor den ene bjergtinde efter den anden frister med billeder, hvor profiler på bjerge skifter i takt med, at du flytter dig, og farvenuancer skifter. Sol og skyer skaber en evig skiftende baggrund.

Dag 4 er en af de hårdeste men også smukkeste dage – også her tager vi et bjerg af gangen. Hver top der passeres fejres på sin vis. Der sluttes af med et gigantisk nedløb til dalen, hvor man mærket af dagens udfordringer løber de sidste kilometer langs floden frem mod den lille by La Fouly.

Absolut både en lang og hård dag – deltagerne har denne dag været 9-9,5 time på benene. Middag der serveres denne aften, er ikke helt så velsmagende som gårdsdagens, men den er mindst lige så ventet.

Dag 4 er en udfordring for sig, og på samme måde, som det er dagen, hvor vi ser Mont Blanc, som er lige lidt smukkere end så mange andre bjerge, så skiller denne etape i hårdhed sig ud fra de andre dage.

Deltagerne med Mont Blanc knejsende i baggrunden – en hård opstigning, som er helt glemt, når du møder dette syne

Dag 5 en fuld dag i Schweiz

Dag 5 er en dag, der starter med et langt løb gennem en dal, hvor vi følger en flod, og hvor der de første 8-9 km kun er en let stigning. En smuk første del af etapen, hvor vi hurtigt får sat km ind på kontoen. Vi passerer et par betagende småbyer hvert med sit særkende, en by med et væld af nisser kalder på et par ekstra billeder – Men deltagerne ved, hvad der venter dem, og snart kan en opstigning Lac Campex begynde. Igen en af disse stigninger, som ikke ser ud til at få nogen ende. En lang opstigning brydes op i mindre stykker den ene meter tager den anden – enkelte stede kan der købes kaffe og cola det gør opstigningen mere tålelig men ikke mindre.

Efter toppen løbes, der første ned inden der sigtes mod passet La Forclaz og siden Trient med sin iøjnefaldende lyserøde kirke. Vel ankommet til Trient begynder man at vove at se frem mod afslutningen – ellers har det været sådan, at næste dag ser vi på næste dag. Stemningen er høj ved aftenbordet – der venter herfra kun en etape til Chamonix. Dag 5 er en smuk dag lidt behagelig hårdhedsmæssigt set i forhold til de foregående dage.

Et bjerg, et nedløb en smuk udsigt, der møder løberne overalt

Dag 6 turen afslutning og det smukke skilt vi møder, når vi første gang ser navnet Chamonix på et skilt.

Sidste dag skal ikke undervurderes. Guiden har indprentet deltagerne at turen mod Chamonix byder på to alvorlige stigninger. Allerede fra morgenstunden må et par deltagere trække sig, og meddeler, at sidste etape bliver uden deres deltagelse. Småskader og vedvarende belastninger påkalder andre løsninger, og vi er nu 7 løbere tilbage, der begiver sig ud på sidste etape. Efter få km i dalen er det en gentagelse at sige, at en lang brat stigning venter os, og den efterfølges af endnu et nedløb, men det er situationen, og det gentager sig endnu engang, indtil vi efter ca 27 km ser skilt mod Chamonix for første gang.

Det er med stor begejstring, når vi for første gang ser et skilt med påskriften Chamonix – så kan vi se enden på turen.

Regnen har for første gang indfundet sig på denne tur. Det har sænket temperaturen, og gjort stierne, stene og nedløbene mere glatte. Det begynder alt sammen at tære på deltagernes ressourcer. Turen ned mod Chamonix bliver et stykke vej, der skal arbejdes hårdt med, og ankomst til Chamonix, er ikke helt så festlig og overskudsagtigt. Vi er kolde, vi er trætte, og vi har ømme ben.

Men et hotelværelse, et varmt bad og tørt tøj skal snart få styr på dette og bare en time senere sidder deltagerne trætte men glade og ønsker hinanden tillykke med, at nu er der tilbagelagt 185 km. En stor præstation, der vil stå i deltagernes erindring i mange mange år – måske for altid.

Turen rundt om Mt. Blanc efterlever et dybt betagende indtryk. Det er både store bjerge, smaragdgrønne søer og små detaljer, der sætter sit præg

Tak til alle deltager som var med til at gøre dette til en uforglemmelig tur, og som måske har inspireret andre til at gøre det samme.

 

Næste tur finder sted i august 2021, hvor Løberejser nu inviterer 12 deltagere.

Du kan læse lidt mere om dette års tur her

 

Hvis du vil med til næste år sender du en mail til info@loberejser.dk