Trail Tour de Mont Blanc – I UTMB løbernes fodspor

Rundt om Mont Blanc med løbesko

Løberejser har i disse dage et hold  trailløbere afsted som løber den klassiske UTMB rute. Det er 3. gang at Løberejser, har folk på denne tur, hver gang kommer gæster hjem med uforglemmelige oplevelser.

Hvad er UTMB

For dig som ikke lige kender til UTMB ruten, så er det kort fortalt et trailløb på ca 171 km med 10.000 højdemeter. UTMB som står for Ultra Trail Mont Blanc, og følger den gamle TMB rute rundt om det legendariske Mont Blanc bjerg. TMB ruten går gennem 3 lande Frankrig, Italien og Schweiz. Oprindelig har det været en gammel handelsrute, som har bundet de dengang mindre byer – I dag er handelsruten henlagt til de større landeveje, som ligeledes forbinder de efterhånden noget større byer. Men TMB ruten består fortsat, og hvert år er der massere af vandrere, der begiver sig ud på denne smukke smukke rute.

Og så er der UTMB – Tiltrukket af mange muligt for de få

Og så er der en enkelt gang om året, hvor der arrangeres UTMB vel nok et af de mest kendte ultra løb i verdenen. Løbet som har så manges opmærksomhed, men for at kunne stille op ved startstregen til dette løb, skal du forinden have kvalificeret dig gennem at have samlet tilstrækkelig med UTMB point. Dertil skal du have været heldig i en lodtrækning. Det er således både ærefuldtog respektfuldt at kunne stille op til dette løb – Meget er gået forud for enhver mand / kvinde.

Løberejser følger i UTMB løbernes fodspor – Vi ser det ske – fra opbygning til afvikling

Løberejser har et hold på 15 personer afsted. Vi følger den rute, som ”De rigtige” UTMB løbere kommer til at løbe. Vi har tilrettelagt det således, at vi løber i ugen op til selve løbet. Dermed oplever vi hvordan det hele stille og roligt bliver til. Vi ser telte blive rejst, vi ser depoterne bliver til, og vi ser materiel der bliver fløjet til med helikoptere. Vi oplever stille og roligt de mange rutemarkeringer blive sat op – hver en by som løbet kommer igennem, er påvirket af både løbet og forberedelserne hertil.

Vi tillader os at sove undervejs – løberne tager to nætter uden søvn

Vi fra Løberejser bruger 5½ dage på at gennemløbe denne klassiske rute. Vi løber således mellem 28-35 km om dagen. UTMB løberne skal tilbagelægge den samme rutepå under 48 timer (2 døgn). Sidste år blev løbet vundet i en tid lige under 21 timer, men de fleste bruger et godt stykke over 30 timer for at gennemføre denne rute. Da løberne sættes i gang kl. 18 betyder det, at mange er ude i 2 nætter.

Vi er nu 4 dage inde i turen. Vi har løbet 117 km, og har indtil videre 6500 højdemeter i benene. Lad det være sagt med det samme. Vi er alle mærkede at disse akkumulerede strabadser. Vi sover hver dag i en seng, vi står hver dag op, og starter dagen med et nærende måltid mad, og vi slutter dagen af med et solidt måltid, hvorefter vi går tidligt i seng. Men alle er mærkede af turen

Man kan kun have den største og dybeste respekt for de gutter og gutinder, der gennemfører dette løb.

Søvn er noget UTMB løberne må tænke sig til som et fjernt fatamogana

Vi løber kun 30-35 km om dagen – UTMB løberne løber det i et stræk. Søvn kan man tænke på, men det må vente til de kommer i mål. Den luksus som vi andre har, må løberne tænke sig til. Og trætheden kommer snigende hos dem alle. Paradoksalt nok mest hos dem som er ude i længere tid prøv selv at udsæt din krop for to nætter uden søvn. Læg dertil, at du skal være i konstant bevægelse – i et terræn, som er særdeles krævende i et terræn som enhver trailløber, vil betegne som værende meget teknisk udfordrende – hvis du kan forestille dig det, så begynder du at have en fornemmelse for den udfordring disse løbere møder.

” Mange oplever smerten allerede efter 40-50 km”

Mange løbere oplever smerter efter allerede 40-50 km – herfra er det en lang slidsom og pinsom vej hjem. Og nok er omgivelser utrolig smukke, men det har du bare ikke øjne for, når hvert et skridt smerter, hovedet banker af træthed, og du er på en og samme tid sulten, og kan alligevel ikke spise noget – Du kan kun tænke på, hvor langt der er til næste depot og hvor langt der er til målet i Chamonix.

Vi der løber denne luksus version af løbet kan dagligt glæde os over det storslåede sceneri vi møde på vores vej. Vi bliver betaget af den storslåethed, som bjergene konstant bjergtager os med – vi kan nyde lyden af de brusende smeltevandsnedløb og de imponerende vandfald. Vi nyder disse smukke billeder, men kan ikke et øjeblik glemme den hårdhed, som selvsamme rute rummer for de som løber den uden pauser og uden søvn.

Vi ved bedre end de fleste, hvad der venter UTMB løberne

Vi 15 personer fra Løberejser oplever ikke det sus, som enhver der gennemføre løbet oplever, når han eller hun krydser målportalen og får en velfortjent medalje. Men vi kommer hjem med lige så mange oplevelser på nethinden, vi har blot oplevet det på en anden måde – og selv om vi alle er gode løbere, så er der ikke nogen af os, der har kvalificeret os til at løbe den klassiske UTMB rute – Men vi når tilbage til Chamonix, hvor vi ser løbet blive skudt i gang. Og vi ved mere end de fleste, hvad der venter disse løbere.

Løberejser tur er på 180 km, lidt længere end UTMB løbernes tur – vi har det samme antal højdemeter, men vores version er selvsagt ikke nær så hård, men hver og en af os kan føle stolthed, når vi om to dage løbe ind i Chamonix.

Fra oplevelser til uforglemmelige minder

Vi glæder os til at gennemføre og kunne lægge denne udfordring bag os, mens vi fordøjer de mange indtryk inden det efterlader uforglemmelige minder.

Flere billeder på vej